donderdag 27 oktober 2011

De Mescalero Apache

De Mescalero Apache zijn de oorspronkelijke bewoners voor dit gedeelte in New Mexico.Ze hebben hun naam te danken aan de mescalplant,want daar aten ze van.Mescalero betekendt "Mescal mensen".
Ze trokken rond in een groot gebied in diverse periode`s,in de spaanse geschiedenis van het Zuid-Westen,New Mecixo.

Ik schrijf hier over omdat ,ik soms moeite heb met de trots de amerikanen over hun land praten .Ze hebben een verschrikkelijk trots gevoel over hun land,terwijl ze hier zijn gekomen en de land hebben afgepakt van de oorspronkelijke bewoners.En ook niet echt op een zachtzinnege manier,de mannen,vrouwen en kinderen gewoon afgeslacht hebben.Dit is mijn gevoel erover.En dan denk waar ben je eigenlijk trots op,dat je het land hebt ingepikt en de manier waarop.Kun je daar trost op zijn?De oorsponkelijke bewoners van Amerika,de indianen,worden nu nog in de steek gelaten,ze moeten nu nog steeds voor zich zelf zorgen.Tuurlijk ze hoeven geen belasting te betalen in hun reservaten,maar ze moeten ook al hun mensen die daar leven ,financieel helpen.

Nou denk je waar maak je druk om,ja waarom eigenlijk weet ik ook niet.Maar kan slecht tegen als je zo vol met trots over iets praat en dan nadenk hoe je het voor elkaar hebt gekregen.Dat mag je ook niet vergeten vind ik.En tuurlijk denken de amerikanen dat ze terecht trots zijn op hun land.

Ik ben ook trots op ons kikkerlandje met zijn gebreken en is dat terecht.Ja dat vind ik wel.En misschien is daar ook niet iedereen mee eens.

Daarom had ik zoiets van ik schrijf wat over de Mescalero Apache,omdat het mij ook boeit.En het hoort ook bij onze ervaring.

Nu verder over de Mescalero Apache,ze waren niet zo strijdlustig als de andere Apachen uit Arizona,maar er waren wel overeenkomsten met die apache stammen,er waren verschillende stammen,zoals Nataina,Tuetinini,Tsiblinainde,Guhlkainde,Tahuunde.
Deze bands/stammen hadden contact en trouwden onderling ook met elkaar.Maar iedere stam had zijn eigen Chief en Sub- Chief.

Ze leven nu in een reservaat van 474.240 hectare groot in NM,dat werd gesticht in 1873 voor hun.Hun populatie was in 1905 klein,maar 400 mensen en dat incusief een ander stam,de Lipan Apache.
De Mescalero`s waren van oorsprong nomadische jagers en krijgers.Ze verbeleven maar kort op een plek en bouwden hutten die ook wel pick-ups werden genoemd.Dit waren ronde of ovale hutten gemaakt van twijgen.Ook leefden ze in Teepees,gemaakt van eland-bizon huiden.
Nu bestaan de mescale stam uit 3 substammen,de Chiricahau,de Lipanen de Mescalero.

De Mescalero waren kundige verzorgsters en konden water vinden waar een ander zou sterven van de dorst. Ze bereiden vlees en prepareerden huiden,die door de mannen werden thuis gebracht.Ze plukten vruchten en fruit en groeven wortels op.De Apache gebruikende Wortels van een Yucca,en loste deze op in water en gebruikte deze mengsel als shampoo.Maar daar naast gebruikten ze de hart van de mescalplant om te bereiden als voedsel.

Ze hadden ook een hele belangrijke Chief,zijn naam is Geronimo.Hij behoorde tot de stam van de Apachen.Zijn Apache naam luid Goyaale(hij die geeuwt).Hij ontsnapte diversen keren ui het reservaat van San Carlos,dat door de amerikaanse regering aan de Chiricahau was toegewezen.
En telkens vonden ze hem terug.

Uiteindelijk gaf hij zich definitief over in september 1886.Er was een troepenmacht van ongeveer 5000 man nodig,om 36 indianen te vangen.Alle apachen werden naar Florida gedeporteerd.en in 1894 werden ze "vrijgelaten"en naar oklahoma gebracht.Waar Geronimo zijn laatste dagen door bracht als boer en het verkopen van souveniers aan toeristen.Zijn grootste angst was dat zijn stam zou uit sterven.en die angst was terecht van meer dan 1.200 indianen ,waren er nog maar 265 over toen ze werden vrijgelaten.Volgens zijn naasten heeft hij het altijd erg gevonden dat hij zich overgaf en het niet heeft uit gevochten tot de laatste man in Sierra madre.

In 1909 op een winternacht viel hij van zijn paard in een greppel.Daar heeft hij de hele nacht gelegen en na een paar dagen op 79 jarige leeftijd is hij gestorven aan longontsteking.
En op zijn sterfbed noemde hij alle namen van zijn krijgers op.

Nu leven er 4000 Mescalero`s apachen,en de meeste leven in de reservaat(in de buurt van Ruidoso).
Ze hebben hun eigen politie,vis en game plekken.Ze hebben een school tot 6 th grade en d ehigh school is iets verder weg ,ongeveer 17 mijl verder.


Op de volgende pagina komen wat foto`s,hoop dat jullie deze geschiedenis leuk vonden om te lezen.Ik vond het in ieder geval leuk om het op te zoeken.


1 opmerking:

  1. ben het er helemaal met je eens, vind het ook heel interessant echt top

    BeantwoordenVerwijderen