dinsdag 29 november 2011

Thanksgiving 2011 deel 1

 Thanksgiving is een belangrijke Amerikaanse nationale feestdag. Altijd de vierde donderdag van november. Traditioneel is dit de dag waarop dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen.

Zal eerst beginnen hoe Thanksgiving is ontstaan volgens de verhalen.In 1621 hadden de pelgrims een nederzetting gesticht in Plymouth in Massachusetts,na hun barre tocht met de May Flower vanuit europa,met hun mislukte oogst.Toen is er met de hulp van de indianen hun geleerd ,eten te maken,te jagen,en groente oogsten.De Wampanoag stam en na een indian summer,kon toch nog worden geoogst in november.En toen volgde de eerste viering van thanksgiving,als dank tussen deze twee verschillende mensen,dat ze elkaar hadden geholpen.





Vooral de oorspronkelijke bevolking, de verschillende Indianenstammen, ziet deze feestdag tegenwoordig niet als een dag waarop men dankbaar moet zijn, maar beschouwt het als een symbool van de meedogenloze overheersing waardoor zij hun land kwijtraakten, en hun populatie werd echt minder. Voor hen is Thanksgiving een manier waarop Amerika zijn geschiedenis positiever probeert in te kleuren dan de realiteit geweest is. Ieder jaar op Thanksgiving Day komen Wampanoags en andere indianen samen in Plymouth voor het herdenken van hun "nationale rouwdag".




Voor de amerikanen is het een echt familie feest,en grote betaalde vakantie.Ze zijn dan donderdag en vrijdag vrij en ook nog betaalde dagen.De amerikanen komen dan zoveel mogelijk samen om deze dag door te brengen,er is dan een aantal traditie die dag zoals het eten,Turkey.



Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree, stuffing, zoete aardappels (sweet potatoes), sperziebonen (green beans), veenbessen (cranberries), en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompoentaart (pumpkin pie).




En die dag kijkt men naar amerikaans voetbal op tv,of gaat naar de High school voor een wedstrijdt.


De vrijdag na Thanksgiving, wanneer de hele familie vrij heeft, is traditioneel een dag om met winkelen te beginnen voor Kerstmis. Het is daardoor de drukste dag in het jaar voor de winkeliers. Bij winkelcentra is het moeilijk om een plaats te vinden om te parkeren. De dag wordt in de Verenigde Staten wel "Black Friday" genoemd (zwarte vrijdag), omdat die dag de winkeliers "in het zwart" komen te staan, en winst beginnen te maken voor het jaar (verliezen worden in rode inkt geschreven).

Onze gedachten daar over ja we weten het niet goed,en daarom is het belangrijk dat er van hun beide komt te staan en dan kun je zelf oordelen,wat je van Thanksgiving vind.

1 opmerking: