maandag 28 mei 2012

Amerika,New Mexico,Hobbs, deel 3

In Hobbs leven nu 44.000 mensen op een groot uit gestrekte land van 598 km².En in gemeente Enschede leven er 157.943 (1121 km²).In Enschede zelf leven er 131.815 mensen op 142,75 km².

Even dit er tussen door,wisten jullie dat....Enschede is daarmee de grootste stad van Overijssel en naar inwoneraantal de elfde gemeente van Nederland.

En nu verder over Hobbs,schrijf gewoon wat dingentjes op wat we horen en zien.

Er heerst veel armoede,in het zuiden van Hobbs wil je niet zijn...........alleen als je op zoek bent naar gevaar en drugs.Daar leven de gangs,het is daar gewoon niet veilig,vooral als de zon onder gaat.
Lees wel eens in de krant,1 dood geschoten..........of een met een auto langs rijden en dan schieten op de mensen,huis.

We krijgen daar gelukkig niks van mee,als er niet wordt over gepraat,weten we het niet eens.

7 op de 10 ongeveer jonge meisjes zijn al moeder onder de 16 jaar van 1 of meer kinderen.

Sinds 5/6 jaar is het nu wettelijk aangenomen dat de kinderen niet meer in pyama op school mogen verschijnen.

Toen de Nederlanders hier kwamen en met hun kinderen naar school fietste,de toenmalige princepal wou dat niet hebben .Volgens haar was het te gevaarlijk.Ja dat zeg je natuurlijk niet tegen eigenwijze Nederlanders......en die zeiden ,dat zijn wij gewend en voor ons is het niet gevaarlijk.We blijven de kinderen naar school brengen op de fiets.Toen is er ook een fietsestalling gekomen.


En nu doen ze 1 keer per school jaar,de kinderen en ouders te stimuleren om lopend,fietsen naar school te komen.En als je dat het op die dag doet ,krijg je een kleinigheidje.

Er is gestemd of er op,de basisschool/middelbare school gepraat mag worden over sex,drugs en alcohol.............................nou natuurlijk niet over sex.Maar de andere twee wordt heel veel aandacht aangegeven.

Er is hier zelfs een stemming geweest,mobiel gebruiken tijdens het rijden..............................en de inwoners hebben gewonnen.Je mag je mobiel gebruiken,het is aan jouw om de beslissing te nemen of het kan.Nou echt de meeste rijden contstant met mobiel in hun handen,bellen en ook nog texten.Daar gebeuren veel ongelukken mee.

Er wordt hier ook ontzettend veel mexicaans gesproken,er werken soms mensen in de winkel die niet echt goed engels kunnen spreken.......................ik spreek het nog beter hahahahahah dat wil wat zeggen.

De mensen zijn hier heel erg beleefd,de deur voor je open houden,als je wandelt met je hond(een kermis atractie)in de wijk mensen steken hun hand op als ze je voorbij rijden.Ze zeggen altijd  how are you?   of ze het echt menen is een tweede,maar ze zien je staan of lopen.En dat vind ik/wij heel fijn.

In de winkel voor ons het overdreven beleefdheid als je elkaar in de gang tegemoet loopt of voor iemand langs,er wordt altijd sorry gezegd.Maar heb dit liever dan met een karretje tegen je hak aan(zogenaamd per ongeluk )omdat ze er langs willen.Weer  hier in Hobbs het gevoel de mensen zien je staan,je ben geen lucht.

En wat Bruce hier heel erg opvalt,hij had het laatst weer over.Dat je als kind/puber gewoon erbij hoort of je nu,klein,groot,dik,dun,lelijk,rood,paars,mode kleding of kapotte kleding draagt.Ze gaan met je om omdat ze je mogen als mens.Bruce zei dat is in Nederland niet ,daar heb je gelijk groepjes.

En dan vragen zijn ze bij jullie ook gewoon 9 maanden zwanger?

Lopen ze bij jullie allemaal op houten klompen?

Gebruiken ze allemaal drugs?en hoe wordt het allemaal gemaakt?Dat werd Johann gevraagd,ze gaan ervan uit dat echt bijna iedereen drugs gebruikt en er verstand van heeft.

En de meest vrouwen werken natuurlijk achter een rode lamp.

Hoe zijn jullie hier gekomen ,met de auto en hoe lang rijden is dat wel niet?

Waar komen jullie weg...............ooh Nederland.........ja daar wil ik ook graag een keer naar toe............................helemaal niet weten waar het ligt .En dan zeg ik vaak dat wil je niet..........kijken ze je aan en waarom niet.............het regent daar heel veel ......oja ......nee dan denk ik ook niet.

En hoe vinden wij het hier om een paar jaar te zijn...................geweldig.We blijven ons hier verbazen met wat we zien of horen.Het is een hele mooie ervaring voor ons allen.We zijn hier echt weer gegroeid.................... geestelijk.Ik vind dat het ons allemaal nog mooier mens heeft gemaakt van binnen.






dinsdag 15 mei 2012

Amerika,New Mexico,Hobbs,deel 2

                                      En nu over de vlag van New Mexico



Het gele veld en het rode symbool,zijn de kleuren van Spanje.Dit is voor het eerst in NM door de spanjaarden gekozen.

Op de vlag zie je een rode zon met aan de zijkanten 4 rode strepen.Dit zijn de symbolen van de Native-American mensen, genoemd de Zia.De zia `s geloven ,dat de Gever van het goede,hun cadau`s geven in groepen van vier.

En dit is de beschrijving ervan,

4 richtingen: Noord,Oost,Zuid,West

4 seizoenen:Lente,Zomer,Herfst,Winter

De dag:Zonsopgang,Morgen,Middag,Nacht

Het leven zelf:Kind,Jeugd,Midden Leeftijd,Oud

En ze komen allemaal samen bij de cirkel van het leven en liefde,zonder begin of eind


                                           De Zwarte Beer is de staat dier.


                                            De Yucca is de staat bloem.



                                En de staat boom is de Nut Pine of Pinon Tree.



                                    En ze hebben zelfs een officiele slogan.

                                   Everybody is somebody in New Mexico.

Ze hebben nog veel meer symbols die officieel zijn gekozen voor de staat van NM.Maar dat is te veel om allemaal op te schrijven.Wil je meer over lezen kan je op deze internet pagina kijken.

                                http://www.netstate.com/states/symb/nm_symb.htm

                               Volgende keer ga ik verder over Hobbs wat schrijven.





Amerika,New Mexico,Hobbs,deel 1

Ik wil jullie graag daar wat over vertellen.Dingen wat we horen,zien op de tv en wat er is gevonden op internet.

New Mexico is nu 100 jaar een staat van Amerika,vanaf 4 Januari 2012.De bijnaam van de staat is Land of enchantment,Land van Betovering.Santa Fe is de hoofdstadt.

Vóór de komst van de Europeanen bevolkten alleen Indianenstammen als de Navajo's en Apaches het gebied. Rond 1540 trok de Spaanse conquistador Francisco de Coronado door het gebied, tevergeefs op zoek naar grote hoeveelheden goud.

Zijn expeditie trok zich twee jaar later terug naar Mexico. In 1595 werd de provincie Santa Fe de Nuev México gesticht en drie jaar later begon Juan de Oñate met de kolonisatie van het gebied. In 1610 werd de stad Santa Fe gesticht.

Na de onafhankelijkheid van Mexico in 1821 werd New Mexico onderdeel van dat land. In 1848 stond Mexico na het verlies van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog een groot gebied af, waaronder het grootste deel van het huidige New Mexico. In 1853 werd nog een relatief klein stuk aangekocht (de zogeheten Gadsdenaankoop).
Op 4 januari 1912 werd New Mexico, als 47ste, formeel een staat van de Verenigde Staten.

New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km². De gemiddelde hoogte is 1735 m boven zeeniveau; het hoogste punt is Wheeler Peak (4011 m), onderdeel van de Rocky Mountains, die New Mexico van noord naar zuid doorkruisen. De belangrijkste rivier is de Rio Grande.

New Mexico grenst aan het land Mexico en aan de staten Texas, Oklahoma, Arizona, Colorado en Utah. Het punt waar de grenzen met de laatste drie kruisen heet Four Corners. New Mexico ligt in de Mountain-tijdzone.

De staat beschikt over veel natuurschoon, zoals de druipsteengrotten bij Carlsbad en het witte zand van White Sands.

New Mexico telde in 2000...... 1.819.046 inwoners (6 per km²), van wie zo'n 40 % een Spaanse of Latijns-Amerikaanse achtergrond had.Dat is 7,5 keer groter dan Nederland(41,529 ) met 16.669.112 inwoners.

 De grootste stad is Albuquerque. In de staat liggen ook uitgestrekte Indianenreservaten.
Grote delen van de staat worden voor diverse doeleinden door het Amerikaanse leger gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in Los Alamos de atoombom ontwikkeld.


Historische gebeurtenissen
  • 1877-1878: Lincoln County War, met onder meer Billy the Kid
  • Tweede Wereldoorlog: Ontwikkeling van de atoombom
  • juli 1947: Roswellincident - neerstorten van iets dat volgens sommigen een buitenaards ruimteschip geweest is.

En wat natuurlijk  nog een historische gebeurtenis wordt..........Dat de Arlinkjes hier zijn.











zondag 13 mei 2012

Mescal Roast,2012 deel 2








Toen was er een pauze,konden ze zich klaar maken voor de laatste dans,Mountain Spirit Dance.
Er werd eerst een kampvuur aan gestoken,en toen kwamen de dansers aan in tradionele kleding.Er werd gevraagd om geen foto`s te maken tijdens het zegen van de natuur,want daar was deze dans voor.Het was geen show,ze lieten ons mee proeven van hun traditie,wat er op dat moment echt bezig was.Dat vonden wij wel heel erg bijzonder.

Later na de zegeningen mochten wij als toeschouwers ook weer mee dansen.En dat hebben Maroeska en ik ook gedaan,weet je dat vond ik heel erg indrukwekkend,je voelt de kracht het spirituele van de mensen.Het is jammer toen er weer foto`s mochten gemaakt owrden ,was het te donker om mooi beelden van te krijgen.Heb dus een foto van het internet geplukt om duidelijk te laten zien ,wat hun kleding was.







                Deze zijn van het internet,de dansers worden de Crown Dancers genoemd.







Mescal Roast,2012 deel 1

In het weekend van 4 en 5 mei,was er een indiaans feest,De Mescal Roast van de mescalero indianen.
De donderdag ervoor ben ik er ook geweest met Nancy ,een vriendin,toen was het de opening van de Mescal roast.Er werd gebeden en mescal plant in een ondergrondse oven gedaan.

Er werd uitgelegd dat dit een eeuwen oude traditie van hun is,de Mescalero Apache indiaan.Er waren momenten dat we geen foto`s mochten maken,omdat er op dat moment een traditie bezig was.En voor uit respect geen foto`s.Er werd ons eerst uitgelegd wat er ging gebeuren.Een medicijnen man heeft eerst een gebed opgezegd en de grond gezegend.En daarna kon de traditie beginnen.

Dit was voor jonge dame`s die twaalf jaar zijn en in de pubertijd komen en vrouw worden.Ze moesten eerst een dag ervoor de natuur in en op zoek naar mescal plant en kappen .Die werden in een oven gedaan die van zand was gemaakt en daarna hooi en dan natte doeken erop.Toen werd alles dicht gegooid met zand en dat bleef tot zondagmorgen dicht.Het zegenen van meisje naar een jonge vrouw duurt 4 dagen.Ik heb daar al eerder overgeschreven in een van de verhalen over de Mescalero Apache.

Het was nu wel heel erg intressant om het zo van dichtbij mee te maken.Er waren scholen aanwezig van de reservaat in Ruidoso,daar wonen  veel Mescalero Apache.








Zaterdagmiddag zijn we er weer naar toe,wij het hele gezin en Nancy en Pieter(haar man).Er waren verschillende kraampjes met allemaal indiaanse sieraden,potten en nog meer.Allemaal met de hand gemaakt.We hebben ook echte indiaanse brood gegeten met honing ,had een beetje weg van een kale oliebol.Smaakte dus wel .

We hadden kaartjes voor het eten daar,er zou traditionele indiaanse eten worden geserveerd.Daar hadden we eigenlijk een beetje onze twijfels over,maar het smaakte wel.We hebben lekker gegeten.






Daarna hebben we naar twee dansen gekeken,De War Dance en Mountain Spirit Dance.
De War Dance staat voor de mensen die hun leven in de oorlog hebben verloren,die voor hun land hebben gevochten en nog doen.Het was mooi om te zien,en er werd ook live gezongen en gespeeld,echt indiaanse muziek zoals het vroeger ging.Ik vind dat wel mooi om te horen.Het heeft me altijd al geraakt,al; versta je er geen bal van ,je voelt de emotie er gewoon door heen.

Later moch je ook mee dansen,dat was mooi hoe ze het publiek er dan bij betrekken bij hun traditie.










dinsdag 8 mei 2012

Het weer

Gisteren,maandag 7 mei was het wel effe wat ander weer zeg.Na meer dan vier weken goed weer tussen 25/40 graden.Hadden we gisteren een fikse bui met heel veel regen,hagel en onweer.Er is best heel wat water gevallen.Er was op nieuws dat Hobbs was afgesloten ,door zoveel water op de weg.

Het regen kunnen ze hier wel gebruiken,want het is heel erg droog hier.Alleen zal zo`n bui niet direct helpen.Want ze verwachten eind deze week al weer bijna tegen de 30 graden.








vrijdag 4 mei 2012

Veiling

Gisteren 4 mei hadden we een veiling van school in de Lea County Event Center.
Je kon er kaartjes voor kopen,10 dollar voor volwassen en 5 dollar voor een kind.Johann was er niet,die moest werken.....jjjjaaaaa er moet zoals hij altijd zegt............ook iemand geld binnen brengen.................hihihihi............We vonden het wel duur het bedrag voor de veiling,maar ja het is voor school,een goed doel dus.Maar ik was woensdag even op school en hoorde ze het weer omroepen over de veiling en over de kaartjes................Kreeg ik toch door dat we kaartjes hadden gekocht voor het eten wat daar was......hahahah....hoe soms last van niet helemaal begrijpen ......hihih........

Maar goed dat we het nog op tijd hoorde,en dus daar konden eten.Nou Donderdag er heen,nou wist niet wat ik zag.Ze hebben daar van alles en nog wat om voor elkaar te krijgen dat mensen geld geven.Er waren waren verschillende dingen waar je op kon bieden,zelfs was er blind bieden.Je wist echt niet waar je dus op bood.Er waren kaartjes met ,voor een halve dag voor de klas staan naar keuze,voor een halve dag princepal zijn of halve dag in de bibliotheek werken.Noem maar op.En daar kon je op een kaartje je naam zetten en geld bieden.

Er was ook zo`n ding met water,je zit op een plankje en naast je kunnen ze op een punt mikken en als ze die raken val je in het water.Dat koste 5 dollar per keer,maar dat zat de Princepal,Mr Burch,dat was natuurlijk voor de kids heel erg leuk...........En nog meer spelletjes.

En er was ook van elke klas een quilt,die gemaakt was met de kinderen en wat moeders,en die werden geveild.Nou heb bedragen voorbij horen komen ......echt niet meer normaal.Er is een quilt weg gegaan voor 5200 dollar,een paar maar voor 600 dollar,dat vond ik al gek genoeg.Maar de meeste gingen weg rond de 2000 dollar.Ik hoorde vandaag op school,dat alleen aan de  quilt hebben ze al 14000 dollar binnen gehaald.En dit gebeurdt dus elke jaar,snap er niks van.Het zijn maar "dekens" zit geen goud of zilver in of een verborgen schat ..............hahahhaha.

En het wordt ook heel serieus aan gepakt,er staan twee veilingmeester`s  op de podium,en wat mannen in het publiek om door te geven wat er geboden wordt,of sommige mensen over de streep te trekken om nog hoger te bieden.Als ik er nog aan terug denk,komt er maar een woord omhoog in mij en dat is ...............ONVOORSTELBAAR.






dinsdag 1 mei 2012

National Junior Honor Society

Gisteren ,maandag 30 April was het zover.Werd Bruce met andere kinderen officieel lid van de National Junior Honor Society.Dat is een hele eer hier in Amerika als ze je daar lid van maken.Je wordt lid als je goede cijfers haalt,en op de Freshman High School 2 vakken op PR-AP nivau doet,en je moet straks ook 4 verschillende dingen voor de communitie doen oftewel vrijwillergers werk doen.

Bruce wil er ook voor gaan en we zullen hem ook stimuleren en steunen daar in.En je moet ook een goed student zijn in houding naar je medeleerlingen en leraren,netjes en geen dingen uit halen wat niet mag.

Het houdt in als Bruce dit allemaal vol houdt en doet in de vier jaar dat je op de high school zit.Dan kan hij als hij verder wilt leren,naar de universiteit en wordt de opleiding helemaal voor hem betaaldt door de regering. Als hij moet verhuizen en we kunnen de huur  niet betalen ,wordt dat ook voor hem gedaan.

Dus Bruce hoopt dat ze ons vragen voor nog twee jaar ,dan heeft hij er al drie jaar erop zitten.En daar denken we natuurlijk nog niet over na.........hahahahah.....wat dat misschien kan gaan betekenen.

Maar stiekum doe ik het toch..........brbrbrbrb .............

Het ging allemaal heel erg officieel,we zaten in de gym zaal.Er stonden best wat stoelen voor leerlingen die zover zijn gekomen.Ze werden toe gesproken wat het ongeveer in houdt,en wat je moet doen.

Er waren ook wat mensen voor Bruce meegekomen,Teun(collega,vriend) ,Nancy en Peter,zijn onze engelse vrienden.

En daar zit je dan tussen de publiek met allemaal trotse ouders en familieleden en vrienden.En wij natuurlijk ook........en denken ja hoor de dutch boy zit daar ook maar mooi tussen.Nou dat raakt je toch wel effe.Dan lopen wij toch wel effe naast de schoenen ..........hahahaha.......dan verdwijnt de Hollandse nuchter wel even........











En hier kreeg hij de document van de Society.En een lidmaatschap kaart met een speldje.En een kaarsje,die werd later ook aangestoken.









                     De princepal  van de Freshman High School sprak ook nog een woordje.



                                                   En ja hoor hier het trotse gezinnetje.



                                                 En nu nog de pledge van HJHS.

                                             I pledge to uphold the high purposes
                                             of the National Junior Honor Society
                                                    to wich i have been selected;
                                                 I will be true to the principles for
                                                               wich it stands;
                                                     I will be loyal to my school
                                              and will maintain and encourage high
                                                standards of scholarship,leadership,
                                                  service,citizenship,and character.

                                                                www.hjhs.us