maandag 28 mei 2012

Amerika,New Mexico,Hobbs, deel 3

In Hobbs leven nu 44.000 mensen op een groot uit gestrekte land van 598 km².En in gemeente Enschede leven er 157.943 (1121 km²).In Enschede zelf leven er 131.815 mensen op 142,75 km².

Even dit er tussen door,wisten jullie dat....Enschede is daarmee de grootste stad van Overijssel en naar inwoneraantal de elfde gemeente van Nederland.

En nu verder over Hobbs,schrijf gewoon wat dingentjes op wat we horen en zien.

Er heerst veel armoede,in het zuiden van Hobbs wil je niet zijn...........alleen als je op zoek bent naar gevaar en drugs.Daar leven de gangs,het is daar gewoon niet veilig,vooral als de zon onder gaat.
Lees wel eens in de krant,1 dood geschoten..........of een met een auto langs rijden en dan schieten op de mensen,huis.

We krijgen daar gelukkig niks van mee,als er niet wordt over gepraat,weten we het niet eens.

7 op de 10 ongeveer jonge meisjes zijn al moeder onder de 16 jaar van 1 of meer kinderen.

Sinds 5/6 jaar is het nu wettelijk aangenomen dat de kinderen niet meer in pyama op school mogen verschijnen.

Toen de Nederlanders hier kwamen en met hun kinderen naar school fietste,de toenmalige princepal wou dat niet hebben .Volgens haar was het te gevaarlijk.Ja dat zeg je natuurlijk niet tegen eigenwijze Nederlanders......en die zeiden ,dat zijn wij gewend en voor ons is het niet gevaarlijk.We blijven de kinderen naar school brengen op de fiets.Toen is er ook een fietsestalling gekomen.


En nu doen ze 1 keer per school jaar,de kinderen en ouders te stimuleren om lopend,fietsen naar school te komen.En als je dat het op die dag doet ,krijg je een kleinigheidje.

Er is gestemd of er op,de basisschool/middelbare school gepraat mag worden over sex,drugs en alcohol.............................nou natuurlijk niet over sex.Maar de andere twee wordt heel veel aandacht aangegeven.

Er is hier zelfs een stemming geweest,mobiel gebruiken tijdens het rijden..............................en de inwoners hebben gewonnen.Je mag je mobiel gebruiken,het is aan jouw om de beslissing te nemen of het kan.Nou echt de meeste rijden contstant met mobiel in hun handen,bellen en ook nog texten.Daar gebeuren veel ongelukken mee.

Er wordt hier ook ontzettend veel mexicaans gesproken,er werken soms mensen in de winkel die niet echt goed engels kunnen spreken.......................ik spreek het nog beter hahahahahah dat wil wat zeggen.

De mensen zijn hier heel erg beleefd,de deur voor je open houden,als je wandelt met je hond(een kermis atractie)in de wijk mensen steken hun hand op als ze je voorbij rijden.Ze zeggen altijd  how are you?   of ze het echt menen is een tweede,maar ze zien je staan of lopen.En dat vind ik/wij heel fijn.

In de winkel voor ons het overdreven beleefdheid als je elkaar in de gang tegemoet loopt of voor iemand langs,er wordt altijd sorry gezegd.Maar heb dit liever dan met een karretje tegen je hak aan(zogenaamd per ongeluk )omdat ze er langs willen.Weer  hier in Hobbs het gevoel de mensen zien je staan,je ben geen lucht.

En wat Bruce hier heel erg opvalt,hij had het laatst weer over.Dat je als kind/puber gewoon erbij hoort of je nu,klein,groot,dik,dun,lelijk,rood,paars,mode kleding of kapotte kleding draagt.Ze gaan met je om omdat ze je mogen als mens.Bruce zei dat is in Nederland niet ,daar heb je gelijk groepjes.

En dan vragen zijn ze bij jullie ook gewoon 9 maanden zwanger?

Lopen ze bij jullie allemaal op houten klompen?

Gebruiken ze allemaal drugs?en hoe wordt het allemaal gemaakt?Dat werd Johann gevraagd,ze gaan ervan uit dat echt bijna iedereen drugs gebruikt en er verstand van heeft.

En de meest vrouwen werken natuurlijk achter een rode lamp.

Hoe zijn jullie hier gekomen ,met de auto en hoe lang rijden is dat wel niet?

Waar komen jullie weg...............ooh Nederland.........ja daar wil ik ook graag een keer naar toe............................helemaal niet weten waar het ligt .En dan zeg ik vaak dat wil je niet..........kijken ze je aan en waarom niet.............het regent daar heel veel ......oja ......nee dan denk ik ook niet.

En hoe vinden wij het hier om een paar jaar te zijn...................geweldig.We blijven ons hier verbazen met wat we zien of horen.Het is een hele mooie ervaring voor ons allen.We zijn hier echt weer gegroeid.................... geestelijk.Ik vind dat het ons allemaal nog mooier mens heeft gemaakt van binnen.






3 opmerkingen:

  1. Wat een interessant verhaal weer. Alle drie de delen. Ik heb er weer van genoten en wacht met spanning op je verhalen uit Graceland.
    Liefs Claartje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Snap precies wat je bedoeld met het verschil tussen Nederland en nieuw Mexico. Vind het ook heel interessant. Ik blijf je volgen. Geniet ze nog lekker met ze allen.
    Groetjes Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi geschreven Miranda vooral de laatste zin!!!! Wat worden wij weer goed bijgepraat over alles wat je daar meemaakt. Erg interessant!

    Je bent waardevol. Liefs Jolien.

    BeantwoordenVerwijderen