woensdag 29 juni 2011

Armoede en crimenaliteit

We komen hier echt veel armoede tegen,niet alleen in Hobbs maar onderweg naar Lubbock,of Seminole,of Carslbad en ook naar Ruidoso.Het lijkt erop dat in New Mexico veel armoede is.Ze hebben hier ook nog voedselbonnen,en die kunnen ze dan dinsdagavond inleveren bij de Wallmart,Bruce en Johann waren toevallig  op zo`n avond en zeiden ook wat is er daar een drukte.Er leven hier ook veel mexicanen,die deze kant op vluchten.Het is zoveel hier dat de populatie hier 50% amerikanen zijn en 50 % mexicanen.Je merkt het ook overal,in de winkel,op blaadjes het staat in twee talen erop.Er zijn hier zoveel Mexicanen,bij de grens lopen bewakers rond en als die zien dat je illegaal probeerdt de grens over te gaan.Mogen die je neer schieten.Er proberen dagelijks heel veel Mexicanen ,New Mexico binnen te komen voor een betere toekomst.Want in Mexico aan de grens is het nog erger de crimenaliteit.Wij mogen zelfs niet met de auto die kant op,als je geluk hebt stelen ze alleen je auto en doen verder niks.Het is daar nog veel erger.

Zelfs de papieren wat je op school moet invullen in twee talen.De cassiere`s hier spreken ook gewoon twee talen.Stond laats in de winkel in de rij,en er staat een mevrouw tussen en die praat ook gewoon mexicaans tegen de cassiere,ze gaan er gewoon al van uit dat je ze verstaan.Ook met boodschappen kun je het echt merken dat er veel mexicanen hier leven.Zelfs met het eten in de schappen,is er heel veel mexicaanse invloeden.

En de armoede zie je ook terug in de mensen die nog allemaal moeten werken.Bij de wallmart hier staat een oudere vrouw achter de kasse ...en wat staat naast haar ,haar rollator.En gisteren zagen wij een oude man achter de kassa,helemaal krom.....en denk wel over de 70 jaar.Of een vrouw in de rolstoel,die de klanten welkom heet.Dat is hier heel dus normaal dat bij de ingangen,personeel staat die je welkom heet en als je eruit gaat een fijne dag wenst.En deze mensen werken niet omdat ze het zo graag willen.

Als je dat ziet ,raakt me wel echt heel erg,dat het zo slecht gesteld is dat mensen die al heel erg op leeftijd zijn nog moeten werken.Ik weet dat de grens bij ons ook is opgeschroefd.Maar als je dit ziet mogen wij helemaal niet klagen.We hebben zelfs een oude vrouw gezien in Wallmart in Ruidoso.....en het is echt zo....ze kon heel slecht lopen en dan ook nog met een zuurstof fles op de rug.

Johann heeft gehoord van de amerikanen,je moet zelf sparen voor je oude dag.Je krijgt als je een goed baas hebt krijg je iets extra en  daar van moet je dus gaan sparen voor later.Doe je dat niet,krijg je van de staat 700/800 dollar en daar moet je dan van rondkomen.Het is heel erg triest hier,ik heb soms gewoon met de mensen te doen als je ze ziet.En dan kijk ik naar ons ,en wij hebben het nog nooit zo goed gehad.

En hier zijn veel jongere meisjes al moeder,sommige zijn net echt 13/14 jaar en met 16/17 jaar hebben ze er al twee kids.We denken dat het ook komt door het hele preutse hier,maar ook dat beide ouders moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen.De kids zijn te veel en te lang alleen.

Waar ik mijn nagels laat doen,is ook jonge moeder ,ze heeft 1 dochter.Is nog getrouwd, niet lang meer zit in een scheiding.Ja ik weet dat zulke dingen ook bij ons gebeuren.Maar hier is het bijna dagelijkse kost.

En hoeveel mensen wonen wel niet in een trailer,op zich hoef dat niet erg te zijn.Want je hebt hele mooie,maar wat we hier zien is triest.En dat is allemaal in het zuiden van Hobbs,waar je ook niet naar toe wilt.Daar heerst veel crimenaliteit,drugs en gangs.We hebben hier gelukkig geen last van,totaal niet.Je moet daar de wijken ook niet in gaan en vooral s`avonds niet.Daar wordt nog wel eens iemand dood geschoten.

Johann heeft de late dienst en rijd dan van zuid naar noord Hobbs om thuis te komen.En zei gisteren wel als je alleen op het uitelijk afgaat,is het niet prettig en ben je blij dat je auto op slot zit.Wat een figuren kom je er dan tegen ,helemaal onder de tattoo,bandana`s om,figuren die zo thuis horen in ganster films.En dan ook nog met zo`n gangster loopje.....................ja wat jullie nu in films zien ,maken wij bijna allemaal in echt mee.

Dat wil niet zeggen dat het ook allemaal maar slechte mensen zijn,maar dit is ons gevoel en zo kijken wij er tegen aan.

Aan de ene kant is het goed om ook eens te zien dat het heel anders kan,en dat wij in Nederland lang niet zo slecht hebben.En ook voor de kids,we wijzen ze erop dat het ook anders kan,en dat wij het heel goed hebben.Zo waardeer je nog meer wat wij hebben hier en in Nederland.

Groetjes van ons allen

2 opmerkingen:

  1. Door hoe je schrijft zie je de Amerikaanse film types zo voor je. Ha ha ha

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja er is daar veel armoede, dat had ik ook al van Wim (mijn man) gehoord. Het is daar heel gewoon dat bejaarden daar aan het werk zijn. Niks genieten van je oude dag! Lijkt me inderdaad ook heel moeilijk om aan te zien, vooral zo'n oude vrouw met een rollator en zelfs een met een zuurstoffles op de rug, dat zijn toch echt schrijnende toestanden!
    Je hebt alles weer mooi opgeschreven Miranda!

    BeantwoordenVerwijderen