donderdag 11 oktober 2012

Santa Fe en omgeving deel 2

Lekker ontbeten en op weg naar de Rio Grande Gorge Bridge.Deze brug staat 200 meter boven de Rio Grande en is daar mee de 5 ste hoogste brug van Amerika.Ze zijn begonnen met deze brug te bouwen in 1963 en waren klaar in 1965,en vanaf 10 september 1965 was de brug in gebruik.

In 2012 zijn ze begonnen met een facelift van 2,4 miljoen,en ze waren in september klaar.

Vanaf deze bruf wordt heel veel zelfmoord gepleegd,en ze zijn druk bezig met onderzoeken om het te verlagen,liefts te voorkomen al die zelfmoord.

Maar weet je als je daar in de omgeving rond rijdt snap je het wel,dat heel wat mensen het niet meer ziet zitten,vooral als je daar vast zit en geen toekomst heb om eruit te komen.Heel veel armoede en we weten van een collega van Johann,de indianen die daar wonen veel zitten aan de drugs of alcohol.

En daar wonen heel veel indianen het hangt aan reservaten aan elkaar vast.

Maar nog een ding over de brug, die is ook gebruikt in verschillende films zoals,Natural born killers,Twins,Wild hogs en Terminator Salvation.

Eerst een foto van een mooie berg uit het niets wat we onderweg zagen,alleen aan de voet van de berg zat een begravenis.




En wat foto`s van het bijzondere kleuren van de herfst en ja daarna gaan we naar de hoge brug ......brbrbrbrbrb





 
 








En van daaruit zijn we naar Taos gegaan,Taos Pueblo,is een reservaat waar je in mag en kun je zien hoe de indianen vroeger leefde en nu.Ze wonen in dezelfde stijl bouw als toen en zonder stroom en stromend water.Er loopt een beekje door de reservaat en dat is hun drink water.

We dachten dat we iets kwamen te zien hoe ze dus vroegde leefden,maar toen we daar waren hadden we door dat de mensen daar nog steeds leven in barre omstandigheden.

Vroeger hadden ze ladders tegen de huizen staan,en als er vijanden kwamen vluchten ze naar de etage boven,aan de buiten kant langs op de ladders.En dan trokken ze de ladders ook omhoog en dan kon je dus niet bij ze komen,en hun wapens waren vaak stenen,waar de vrouwen en kinderen mee gooiden.En de honden konden toen ook op de ladder naar boven klimmen.

Hier wat foto`s,terwijl ik druk was met foto`s maken,kwam steeds meer het besef van.Ik sta hier gewoon de ellende van deze mensen te fotograveren,volede me ineens een pottekijker in andersmans leven.Maar we hebben van een collega van Johann gehoord,die is ook een indiaan en is daar opgegroeid.Dit is de enige inkomsten wat die mensen daar in de reservaat hebben,toeristen die komen kijken en dan misschien ook nog wat kopen.En foto maken met je eigen fototoestel moet je voor betalen.Dat vonden wij niet erg,als je ze daar mee wat kunt helpen oke.

We hebben zelfs een brood gekocht,heb nog nooit zo`n duur brood gegeten,het was 7 dollar en Johann gaf 10 en ze mocht de rest houden.

Ze kunnen wel geld krijgen van d eregering,maar daar zitten nog wel wat voorwaarden aan.En deze mensen zijn zo trots ,dat ze het liever zelf doen,voor elkaar zorgen.Aan de ene kant kan ik ze wel snappen,ze werden vroegen giga onderdrukt en dat is nog steeds niet veranderd.



 
 
Deze kerk is een van de jongste gebouwen daar,1850
 
 
Dit is meer dan 1000 jaar oud,is 1 groot gebouw met telkens kleine gebouwen tegen aan gemaakt.
 
 
Dit is een Horno spaans voor een buiten oven,deze wordt gebruikt door de vrouwen om brood te bakken en ook wel eens voor wild en groente.
 








Het matriaal waar de huizen en de ovens wordt gemaakt heet adobe,dat is zand,stro en water,en ze laten het hard worden in de zon.



Het was heel erg intressant en het heeft bij ons wel indruk achter gelaten.Ik schrijf hie rnu iets wat van de indianen zelf komen.

We have lived upon this land from Days
beyond history`s records,far past any living
memory,deep into the time of legend.

The story of my people and the story
of this place are one single story.
No men can think of us without
thinking of this place.

We are always joined together.

Tribal Manifesto



Geen opmerkingen:

Een reactie posten